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UNAPPROVED DRAFT 
VIRGINIA BOARD OF HEALTH PROFESSIONS 

 PRACTITIONER SELF-REFERRAL COMMITTEE 
 INFORMAL CONFERENCE ON REQUEST FOR ADVISORY OPINION 

OCTOBER 20, 2004 
 
 

TIME AND PLACE: The meeting was called to order at  
 2:00 p.m. on Wednesday, October 20, 2004 in the 6th 

Floor Conference Room of the Department of Health 
Professions, 6603 W. Broad St., Richmond, VA. 

 
MEMBERS PRESENT: Juan M. Montero, II, M.D. (Chair) 
 David H. Hettler, O.D. 
     
STAFF PRESENT: Elizabeth A. Carter, Ph.D., Director for the Board 
 Emily Wingfield - Assistant Attorney General 
 Terri H. Behr -  Administrative Assistant 
 Jim Banning, Executive Director, Administrative 

Proceedings Division 
 Grant Kronenberg, Administrative Proceedings 

Division 
 
OTHERS PRESENT: Martin A. Donlan, Jr., Esq. (law firm of Williams 

Mullen  
 

QUORUM: With two members of the Committee present, a 
quorum was established. 

 
PURPOSE OF CONFERENCE: IN VISION HEALTHCARE, INC. (“ INVISION” ) 

The purpose of the informal conference was to review 
the draft InVision advisory opinion and make a 
decision on a recommendation to be presented to the 
full Board in accordance with §2.2-4019 of the Code 
of Virginia (1950), as amended.    The issues under 
discussion were: 

 
1. Does InVision have any investment interest in any 
of the Programs by virtue of its receipt of management 
service fees, as outlined in the Management Service 
Agreement? 

 
2. Will each Program be part of its Practice’s group 
practice, within the meaning of Virginia Code Section 
54.1-2410, if it is an asset of the Practice? 

 
3. Will a Program be part of a Practice’s group 
practice, within the meaning of Virginia Code Section 
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54.1-2410, if the Program is an asset of a wholly-
owned subsidiary of the Practice? 

 
4. When a Program is part of a Practice’s group 
practice, may the physical location of the office for the 
Program be anywhere within the Practice’s service 
area and not be part of or adjacent to another office of 
the Practice? 

 
5. If a Program and Practice fail to qualify under the 
group practice exemption, may the Program be part of 
the same office practice for any practitioner who 
provides supervision of the physical therapy or 
occupational therapy services provided at the 
Program? 

 
6. Does compliance with the requirement for 
supervision of physical or occupational therapy 
services for an office practice require the practitioner 
to be physically present at the Program? 

 
 7.  Does a practitioner who supervises therapy services 

for each of his or her patients satisfy the “ongoing 
basis”  test for an office practice by complying with 
generally accepted medical practices in ordering and 
supervising such services? 

 
 Mr. Donlan addressed the Committee, with emphasis 

on issues 3 and 7. 
 
CLOSED SESSION: On properly seconded motion by Dr. Hettler, the 

Committee voted unanimously to convene a closed 
meeting pursuant to §2.2-3711(A)(7) of the Code of 
Virginia (1950), as amended, for the purpose of 
consultation with legal counsel on the matter involving 
an Advisory Opinion requested by InVision 
Healthcare, Inc. Having certified that the matters 
discussed in the preceding closed session met the 
requirements of §2.2-3712 of the Code, the Board re-
convened in open meeting. 

 
COMMITTEE The recommendation of the Committee to the full  
RECOMMENDATION:  Board, pursuant to 18 VAC 75-20-60(E), is that: 
 

1. InVision does not have an investment interest in any 
Program because it does not hold an equity or debt 
security in the Program; 
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2. A Program that is organized as an asset of a Practice 
is part of the Practice’s group practice if the Program is 
integral to the Practice.  Whether a Program is integral 
to a Practice is a fact-specific inquiry that could vary 
on a case-by-case basis.  Among the important 
variables in the inquiry is the nature of the Program-
Practice relationship, to include whether Program 
employees also provide therapy services for other 
Practices.  A Program may provide services to patients 
of other group practices as long as the other group 
practice does not have any investment interest in the 
Program; 
 

        3. A Program that is an asset of a wholly-owned 
subsidiary of a Practice will not be part of the 
Practice’s group practice because a group practice 
consists of multiple health care practitioners who are 
members of the same legally organized entity.  If a 
Program is an asset of a wholly-owned subsidiary of a 
Practice, the wholly-owned subsidiary is a separate 
legally organized entity from the Practice, thus taking 
the Program outside of the Practice’s group practice.  
While the Act may not allow a Program to be organized 
according to best business practices, a statutory change 
is necessary to permit a Program that is organized as a 
separate legal entity from the Practice to be considered 
part of the Practice’s group practice, even if the 
Program is a wholly-owned subsidiary; 

 
4.  If the Program is part of the Practice’s group 
practice, the Program may be located anywhere within 
the Practice’s service area;   
 
5. A Program may be part of a practitioner’s office 
practice if the practitioner supervises the provision of 
physical or occupational therapy services at the 
Program on an ongoing basis; 
 
6. A practitioner is not required to be physically present 
at the Program for it to qualify as an office practice, as 
long as the practitioner provides the required ongoing 
supervision of his patients who receive services at the 
Program; and 
 
7.  A practitioner does not necessarily provide 
supervision of therapy services on an “ongoing basis”  by 
complying with generally accepted medical practices 
and the laws and regulations governing physical and 
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occupational therapy services. However, complying with 
generally accepted medical practices may be considered 
supervision on an ongoing basis, if in his clinical 
judgment, the referring physician considers himself to be 
supervising the care provided by the therapist. 

 
ADJOURNMENT: There being no further business, the meeting adjourned 

at 4:15 p.m. 
 
___________________________________________ 
Juan M. Montero, II, M.D. 
 
___________________________________________ 
Elizabeth A. Carter, Ph.D., Executive Director  
 


